Nieuws

De Oud Groninger Toponiemen al bij 14 boekenhandels verkocht!

De verkoop van de Oud Groninger Toponiemen is de afgelopen tijd hard gegaan. Zo zijn er veel bestellingen gedaan op de webshop, maar ook in maar liefst 14 zijn de boeken verkocht.

De boekenhandels waar het om gaat zijn:

 • Daan Nijman, Roden
 • The Read Shop, Stadskanaal
 • Damster Boekenhandel, Appingedam
 • TRS, Loppersum
 • TRS, Ten Boer
 • TRS, Delfzijl
 • Primera Hiemstra, Veendam
 • Bruna Nieborg, Winschoten
 • Godert Walter, Groningen
 • Bruna, Hoogezand
 • Bruna, Veendam
 • Schoelier, Zuidhorn
 • Riemer, Groningen
 • Van der Velde Libris, Groningen

Ben je ook benieuwd naar De Groninger Toponiemen en wil je een kijkje nemen? Bezoek dan één van deze boekenhandels.

Of bestel het boek in onze webshop!

Read more

Het Boek van Koen is uit en te bestellen in de Webshop!

Het is eindelijk zover het boek van Koen is klaar en te bestellen in de webshop. Eind April zullen wij de eerste bestelde boeken bezorgen.

Wij willen iedereen bedanken voor de donaties en subsidies, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.

Klik hier het boek te bestellen.

Read more

Geschreven en gezongen liedjes van Koen

Bekijk hieronder een aantal van Koen zijn liedjes die hij gezongen en geschreven heeft.

Read more

Het oude huis van Koen

Hier bracht Koen zijn jeugd door in Woudbloem, Slochteren.

Read more

Lancering website Koenraad Heidema Fonds is een feit!

Na een kleine vertraging is het eindelijk toch zover het Koenraad Heidema Fonds is vanaf nu online.

Het Koenraad Heidema Fonds is opgericht door Hannie Heidema met als doel het in stand houden van Koen zijn levensdoel. En dat is het behoud van de Groninger Taal. Met het Koenraad Heidema Fonds kunnen wij Groninger artiesten en schrijvers ondersteunen zodat de taal kan voortbestaan.

Door middel van donaties, sponsoringen en subsidie kan het bestuur van het Koenraad Heidema Fonds artiesten en schrijvers die net als Koen werken in de Groninger taal ondersteunen.
Het eerste plan is om het boek “Oud Groninger Toponiemen” dat Koen zelf geschreven heeft met behulp van het fonds uit te brengen. Het boek is tot op heden nooit uitgebracht simpelweg vanwege de financiële middelen die ontbraken.

Zodra het boek een tastbaar feit is, wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Koens oudste zus tijdens een muzikaal feest in de Boerderij in Slochteren waar allerlei andere Groninger artiesten zullen optreden.

De opbrengsten van het boek zullen uiteraard weer besteed worden aan het ondersteunen van de Groninger artiesten en schrijvers.
Wilt u een steuntje bijdragen? Dan is dit mogelijk middels een donatie. Dit kan via onze doneer pagina.

Alvast bedankt namens het bestuur van het Koenraad Heidema Fonds.

Read more

Koenraad Heidema Fonds Vastgelegd bij Notaris en Koen zijn boek uitgeven.

Vandaag een bijzondere dag .
Het Koenraad Heidema Boeken en Muziek fonds is vanmiddag officieel vast gelegd bij de notaris.
Het bestuur is nu compleet.
Op naar de volgende fase de toegezegde subsidie, en geld ophalen voor de de Groninger artiesten en schrijvers.
Allereerst willen wij Koen zijn laatste boek uitgeven, het ligt al klaar bij de drukker.  Met de opbrengst van zijn boek kunnen we met de stichting andere Groningse schrijvers en muzikanten financieel helpen 
We hebben alles door genomen , in zijn laatste levensfase.
Ik zal mijn uiterste best doen om zijn wensen waar te maken, met behulp van veel lieve mensen.
Het behoud van de Grunniger Toal.
Wil jij ons ook helpen? Dit kan door een donatie te schenken. Alvast bedankt!

 

Read more

Koenraad Heidema Boeken en Muziekfonds is een feit

SLOCHTEREN – De handtekeningen zijn gezet. Het Koenraad Heidema Boeken en Muziekfonds is sinds 4 december een feit. Het fonds is opgericht door Hannie Heidema, weduwe van Koenraad.

Koenraad Heidema geboren en getogen in Slochteren stierf op 5 december in 2016. Hij heeft zijn hele werkende leven toegespitst op de Groninger taal en het behoud daarvan. Dit deed hij op vele manieren. Heidema was niet alleen een bekend muzikant, ook produceerde en schreef hij muziek voor diverse regionale artiesten, was hij één van de Noordmannen op RTV Noord, maakte hij werkelijk prachtige tekeningen en scheef en illustreerde hij een fascinerend boek over Slochteren en haar historie.

Niet meer musiceren

Hij trouwde met Hannie uit Apeldoorn. Als twee hippies zoals Hannie zichzelf en Koenraad gekscherend noemt, gingen ze door het leven. Beide werkten hard en veel, Hannie onder andere als psychologe. “En ik heb bijna dertig jaar lang voor Koen gezorgd”, vertelt Hannie liefdevol. Heidema bleek een flinke hartkwaal te hebben waardoor hij op een gegeven moment ook niet meer kon musiceren. Uiteindelijk werd in 2016 kanker bij hem geconstateerd. “Koen wilde absoluut thuisblijven tot het einde en zo hebben we dat gedaan. Naarmate hij verslechterde kwam de ziekenauto langs om hem morfine toe te dienen waardoor hij er weer even tegenaan kon. Ondanks het afschuwelijke gegeven hebben we onwijs met elkaar gelachen toen. Af en toe was hij behoorlijk stoned van de medicatie en hadden we ontzettend veel pret. En tegelijkertijd werkte hij zo hard om zijn tweede en tevens laatste boek af te krijgen. Het was slapen en werken. Zo ziek als hij was, dat boek, dat moest en zou af.”

Geld om het boek te laten uitgeven was er helaas niet meer. Hannie deed haar geliefde Koen daarom de belofte om het boek gepubliceerd te krijgen. Ze ontvouwde haar plan aan hem: een fonds uit zijn naam op te richten. Middels donaties en giften wilde ze zijn boek uitbrengen. Aanvankelijk wilde Koenraad zijn naam er niet aan verbonden hebben, maar Hannie legde hem uit waarom dit juist zo belangrijk zou zijn. “Hij is bekend beworden door zijn ideaal. Het in stand houden van de Groninger taal. En dat is precies waar het fonds voor bedoeld is. Allereerst zorg ik dat zijn boek er komt en daarna ga ik door. Steun bieden aan artiesten, of schrijvers die in de Groninger taal werken. Het houdt mij op de been en ik heb het hem beloofd. Hij heeft zijn hele leven een waanzinnig gevecht geleverd om de taal in stand te houden, ik ga uit zijn naam door.”

Toponiemen

Samen met twee vriendinnen vormt Hannie het bestuur van de stichting. Allereerst moet dat boek er komen. Een boek getiteld Oud Groninger Toponiemen waarin alle dorpen in de provincie beschreven staan. De herkomst van de plaatsnaam wordt samen met andere historische wetenswaardigheden omschreven.

Koenraad Heidema, de hoofbegaafde man die vele talen sprak en dertien instrumenten bespeelde, kreeg zijn boek af. Hij vond zelfs nog kracht om de boel helemaal druk-klaar te maken. Zodra het fonds toereikend is, hoeft Hannie alleen maar een seintje te geven en dan wordt het boek gedrukt. En als dat zover is, medio komend voorjaar schat ze in, komt er een prachtig feest in de Boerderij van de Fraeylemaborg. Muziekvrienden komen optreden en zijn leven en boek zal op een passende manier gevierd worden.

“Koen droeg mij op handen en ik hem. Dit moet ik gewoon voor hem doen. Maar weet je wat nou zo grappig is? Hij heeft me alle hoeken en gaten van de provincie laten zien. Ik heb meer gezien dan menig Groninger en alles draaie hier altijd om het Gronings. Maar Koen en ik, wij spraken altijd Nederlands met elkaar”, verklapt de 71-jarige Hannie.

Bron: www.hskrant.nl

Read more