Nieuws

Koenraad Heidema Boeken en Muziekfonds is een feit

koenraad heidema fonds

SLOCHTEREN – De handtekeningen zijn gezet. Het Koenraad Heidema Boeken en Muziekfonds is sinds 4 december een feit. Het fonds is opgericht door Hannie Heidema, weduwe van Koenraad.

Koenraad Heidema geboren en getogen in Slochteren stierf op 5 december in 2016. Hij heeft zijn hele werkende leven toegespitst op de Groninger taal en het behoud daarvan. Dit deed hij op vele manieren. Heidema was niet alleen een bekend muzikant, ook produceerde en schreef hij muziek voor diverse regionale artiesten, was hij één van de Noordmannen op RTV Noord, maakte hij werkelijk prachtige tekeningen en scheef en illustreerde hij een fascinerend boek over Slochteren en haar historie.

Niet meer musiceren

Hij trouwde met Hannie uit Apeldoorn. Als twee hippies zoals Hannie zichzelf en Koenraad gekscherend noemt, gingen ze door het leven. Beide werkten hard en veel, Hannie onder andere als psychologe. “En ik heb bijna dertig jaar lang voor Koen gezorgd”, vertelt Hannie liefdevol. Heidema bleek een flinke hartkwaal te hebben waardoor hij op een gegeven moment ook niet meer kon musiceren. Uiteindelijk werd in 2016 kanker bij hem geconstateerd. “Koen wilde absoluut thuisblijven tot het einde en zo hebben we dat gedaan. Naarmate hij verslechterde kwam de ziekenauto langs om hem morfine toe te dienen waardoor hij er weer even tegenaan kon. Ondanks het afschuwelijke gegeven hebben we onwijs met elkaar gelachen toen. Af en toe was hij behoorlijk stoned van de medicatie en hadden we ontzettend veel pret. En tegelijkertijd werkte hij zo hard om zijn tweede en tevens laatste boek af te krijgen. Het was slapen en werken. Zo ziek als hij was, dat boek, dat moest en zou af.”

Geld om het boek te laten uitgeven was er helaas niet meer. Hannie deed haar geliefde Koen daarom de belofte om het boek gepubliceerd te krijgen. Ze ontvouwde haar plan aan hem: een fonds uit zijn naam op te richten. Middels donaties en giften wilde ze zijn boek uitbrengen. Aanvankelijk wilde Koenraad zijn naam er niet aan verbonden hebben, maar Hannie legde hem uit waarom dit juist zo belangrijk zou zijn. “Hij is bekend beworden door zijn ideaal. Het in stand houden van de Groninger taal. En dat is precies waar het fonds voor bedoeld is. Allereerst zorg ik dat zijn boek er komt en daarna ga ik door. Steun bieden aan artiesten, of schrijvers die in de Groninger taal werken. Het houdt mij op de been en ik heb het hem beloofd. Hij heeft zijn hele leven een waanzinnig gevecht geleverd om de taal in stand te houden, ik ga uit zijn naam door.”

Toponiemen

Samen met twee vriendinnen vormt Hannie het bestuur van de stichting. Allereerst moet dat boek er komen. Een boek getiteld Oud Groninger Toponiemen waarin alle dorpen in de provincie beschreven staan. De herkomst van de plaatsnaam wordt samen met andere historische wetenswaardigheden omschreven.

Koenraad Heidema, de hoofbegaafde man die vele talen sprak en dertien instrumenten bespeelde, kreeg zijn boek af. Hij vond zelfs nog kracht om de boel helemaal druk-klaar te maken. Zodra het fonds toereikend is, hoeft Hannie alleen maar een seintje te geven en dan wordt het boek gedrukt. En als dat zover is, medio komend voorjaar schat ze in, komt er een prachtig feest in de Boerderij van de Fraeylemaborg. Muziekvrienden komen optreden en zijn leven en boek zal op een passende manier gevierd worden.

“Koen droeg mij op handen en ik hem. Dit moet ik gewoon voor hem doen. Maar weet je wat nou zo grappig is? Hij heeft me alle hoeken en gaten van de provincie laten zien. Ik heb meer gezien dan menig Groninger en alles draaie hier altijd om het Gronings. Maar Koen en ik, wij spraken altijd Nederlands met elkaar”, verklapt de 71-jarige Hannie.

Bron: www.hskrant.nl